2024 09 19

Startuolis „Astrolight“ – tarp 10 geriausių NATO DIANA inovatorių

Lietuvos kosmoso startuolis „Astrolight“ pateko į antrąjį NATO gynybos inovacijų akceleratoriaus DIANA etapą – įmonė atrinkta tarp 10 geriausių NATO šalių inovatorių ir sulauks iki 300 tūkst. eurų investicijų.

„Sveikinu „Astrolight“, sulaukusį tarptautinio įvertinimo. Mūsų startuolio pripažinimas NATO DIANA programoje yra visos Lietuvos sėkmė. Šalis turi didelį inovacinį potencialą, kuria pažangias technologijas, kurios efektyviai pritaikomos gynybos ir saugumo srityje, pavyzdžiui, „Astrolight“ sukurta saugaus lazerinio ryšio technologija“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Tarptautiniu mastu įvertintas „Astrolight“ sprendimas – lazerinio ryšio technologija – sudaro galimybes saugiau ir 10 kartų greičiau perduoti duomenis negu radijo dažnio pagrindu veikiančiomis ryšio priemonėmis.

Dešimt geriausių inovatorių buvo atrinkti iš 44 įmonių, kurios dar 2023 m. pateko į pirmąją DIANA akceleratoriaus programos grupę. Inovatoriai turėjo parodyti pažangą komercinėje ir gynybos rinkose, techninį sprendimų novatoriškumą ir pasirengimą panaudoti investicijas. NATO sąjungininkų įkurtas akceleratorius DIANA siekia spręsti sudėtingus saugumo uždavinius pasitelkus naujas dvejopo naudojimo technologijas.

„Mūsų įmonių stiprybė – orientacija į inovacijas ir pažangias technologijas. „Astrolight“, sukūrusi lazerinio ryšio technologiją, buvo atrinkta į antrąjį DIANA programos etapą, o kiek anksčiau šiais metais „Broswarm“, pagaminusi išmanią minų aptikimo technologiją, laimėjo NATO Inovacijų iššūkio konkursą. Dedame pastangas į šį sektorių pritraukti kuo daugiau inovatyvių įmonių kurti tiek gynybos, tiek dvejopo naudojimo produktus“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovės Sigutės Stankevičiūtės teigimu, „Astrolight“ yra pavyzdys, kaip sėkmingai pritaikyti inovatyvias technologijas gynybos srityje ir turėtų įkvėpti kitus šalies startuolius atrasti šią sritį.

„Lietuvių sukurtas sprendimas yra realus sėkmės pavyzdys, kaip pritaikyti inovatyvias technologijas sprendžiant aktualius šių dienų uždavinius. Saugus ryšys yra kritiškai svarbus įvairiose srityse, ypač gynybos ir saugumo, o lazerinė ryšio technologija sukuria galimybę saugiai ir greitai perduoti informaciją. Tikime, kad „Astrolight“ pavyzdys įkvėps kitas Lietuvos įmones ir įrodys, kad mūsų šalies technologijų kūrėjai gali lygiuotis į visą pasaulį“, – teigia S. Stankevičiūtė.

Anot Lauryno Mačiulio, vieno iš bendrovės „Astrolight“ įkūrėjų ir vadovo, šis įvertinimas stiprina lazerinių ir kosmoso technologijų sektorių plėtrą ir pažangą Lietuvoje. Antrajame NATO DIANA etape startuolis gaus papildomą – iki 300 tūkst. eurų – finansavimą, specializuotas mokymų programas, prieigą prie investuotojų tinklų ir galimybę pritaikyti savo sukurtus produktus gynyboje.

„Nors ilgalaikė „Astrolight“ vizija – atverti naujas ryšio galimybes kosmose pasitelkiant lazerius, šiuo metu vienas iš mūsų prioritetų yra pritaikyti mūsų technologijas ten, kur jos gali būti naudingiausios NATO partneriams“, – teigia L. Mačiulis.

Viena iš inovacijų, dėl kurios „Astrolight“ buvo atrinkta į kitą akseleratoriaus etapą, yra ATLAS – palydovams skirtas lazerinis siųstuvas, kuris leidžia 10 kartų greičiau perduoti duomenis iš itin aukštos raiškos jutiklių, esančių žemosios orbitos palydovuose. Kitas „Astrolight“ produktas – POLARIS – yra skirtas taktiniam, radijo trikdžiams atspariam lazeriniam ryšiui tarp karinių laivų užtikrinti. Šis produktas ilgainiui pakeis tradicinę signalinę lempą, kuri vis dar naudojama laivuose. Šis produktas vystomas kartu su Lietuvos kariniu jūrų laivynu ir partneriais iš Fizinių ir technologijos mokslų centro.

Tikimasi, kad lietuvių startuolio sukurta technologija ilgainiui pakeis radijo dažnio pagrindu veikiančias ryšio priemones srityse, kur būtinas itin didelės spartos ir radijo trikdžiams atsparus ryšys.

Daugiau informacijos:

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos

Ryšių su visuomene skyrius

El. p. [email protected]